Χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls - Τι θα γίνει με τις αναλήψεις « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls - Τι θα γίνει με τις αναλήψεις

Κατηγορία capital controls στις   9:20 μ.μ.  |  Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015


Ο σχηματισμός κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο για νέα χαλάρωση των...
capital controls, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης θα ανεβάσει τον δείκτη εμπιστοσύνης και αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα της Ελλάδος να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τους περιορισμούς για τις εισαγωγικές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν αποφασιστικά δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο δεύτερος η επιστροφή των καταθέσεων, πράγμα που θα επιτρέψει να μειώνεται σταδιακά η εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που συνδέεται ευθέως με την ανακεφαλαιοποίηση είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι σταδιακά αρχίζει να ζωηρεύει το ενδιαφέρον, πράγμα που τελικά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς και από το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Πάντως, κύκλοι με γνώση αναφέρουν ότι οι συναλλαγές με το εξωτερικό ή μέσω ίντερνετ θα χαλαρώνουν διαρκώς (ειδικά για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αφού το μόνο εμπόδιο μπορεί να είναι το ημερήσιο όριο των τραπεζών, το οποίο ξεπερνιέται αν η συναλλαγή γίνει νωρίς την επόμενη μέρα) και προς το τέλος του χρόνου θα τείνουν να εξαλειφτούν πλήρως.

Τώρα όσον αφορά αυτούς που έχουν χρήματα στα σεντούκια ή στο εξωτερικό και θέλουν να τα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες, το σχέδιο που υπάρχει (και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί και από την ΕΚΤ) είναι να μην ισχύουν οι περιορισμοί των capital controls και να μπορεί ο καταθέτης να τα πάρει όποτε επιθυμεί.

Τέλος, για τις αναλήψεις από τα ATM ή τα γκισέ η κυρίαρχη σκέψη είναι να μην επιστρέψουμε ποτέ στα ημερήσια όρια αναλήψεων του παρελθόντος, αλλά να διατηρηθεί το περιοριστικό καθεστώς ώστε σε συνδυασμό με άλλα μέτρα να κυριαρχήσει η χρήση του πλαστικού χρήματος ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...