Διαβάστε πόσα χρήματα θα χρειαστούν οι τράπεζες μας, για να σωθούν! « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβάστε πόσα χρήματα θα χρειαστούν οι τράπεζες μας, για να σωθούν!

Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στις   11:00 π.μ.  |  Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015


Τεράστιο το πηγάδι…

Έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε κάθε ημέρα τα δισεκατομμύρια που πρέπει ή δεν πρέπει να δοθούν στις ελληνικές τράπεζες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ζημιές τους. Ζημιές οι οποίες έχουν συσσωρευτεί τα χρόνια της κρίσης και έχουν κοστίσει ολόκληρους κρατικούς προϋπολογισμούς στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων!

Το κομβικό σημείο, είναι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με χρήματα που θα έρθουν από την ΕΚΤ. Αλλά πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα; Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν δεν έχουν τελειώσει οι έλεγχοι ( stress test ) που διενεργούνται.

Ο διεθνής επενδυτικός κολοσσός, η Goldman Sachs, σε έκθεση που δημοσίευσε «βλέπει» το ποσό της ανακεφαλαίωσης να αγγίζει τα  13 δισ. ευρώ, -και όχι στο ανώτατο άκρο των 25 δισ. ευρώ.

Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs υπολογίζει τις ζημιές από τα δάνεια σε 23 δισ. ευρώ με τα NPL’s στο 45% – παρόμοια με την Κύπρο.

Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων τους (Asset Quality Review- AQR) ολοκληρώνεται την Τετάρτη και αμέσως ξεκινούν τα stress test. Παρά την περιπλοκή που ανέκυψε με την απόρριψη από τον Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) των σχεδίων που είχαν καταρτίσει οι ελληνικές τράπεζες για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, αρχίζει τώρα να διαμορφώνεται ένα βάσιμο σενάριο ως προς τα κεφάλια που απαιτούνται για να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία και καταστεί δυνατή η άρση των capital controls.

Προς το παρόν, τραπεζίτες, αναλυτές και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να διατυπώσουν εκτιμήσεις ως προς το συνολικό ύψος των ΑΜΚ που θα χρειασθεί να γίνουν, αναμένοντας την ολοκλήρωση των AQR και των stress test. Ασαφές παραμένει και το πώς θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν – αν οι ΑΜΚ θα συνδυασθούν με εκδόσεις μετατρέψιμων ομολόγων, ποιοί θα συμμετέχουν, με ποιούς όρους κλπ.

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...