Ντράγκι: Τον Ιούλιο και αν η Ελλάδα έχει αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε θα μπεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ! « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι: Τον Ιούλιο και αν η Ελλάδα έχει αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε θα μπεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ!

Κατηγορία Τράπεζες στις   5:20 μ.μ.  |  Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι: Τον Ιούλιο και αν η Ελλάδα έχει αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε θα μπεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ!
 Σκληροί όροι από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όσον αφορά στην Ελλάδα
- Από την παράταση ή όχι του προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης αν η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το τύπωμα χρήματος
- Η ΕΚΤ θα αγοράζει 60 δισ κρατικά ομόλογα από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2016
- Νωρίτερα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια - Υποχωρεί το ευρώ
- Θα ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Tον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απάντηση αυτή εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι τα είπε όλα και έστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Η αναφορά του Μάριο Ντράγκι δείχνει στην ελληνική πλευρά ότι στο διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η νέα συμφωνία με την νέα ελληνική κυβέρνηση αφού στις 28/02 λήγει η ισχύουσα παράταση του Μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι λέει στην ουσία στην Ελλάδα ότι πρέπει να παραμείνει σε ενεργό πρόγραμμα στήριξης.

Τι ανακοίνωσε για το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης ο Πρόεδρος της ΕΚΤ
Όπως είπε ο Μάριο Ντραγκι, θα γίνει συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων 60 δισ το μήνα. Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2015 έως το τέλος του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα άνω του 1 τρισ.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αφορά σε τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων», διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.

Το πρόγραμμα αφορά σε συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παραμένουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Υποχωρεί το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 1,08% και διαμορφώνεται στα 1,1491 δολάρια, στο απόηχο της ανακοίνωσης Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ευρώ βρίσκεται στα 135,444 γεν, στο 0,7586 με τη στερλίνα και στο 0,9885 με το ελβετικό φράγκο, υποχωρώντας κατά 1,12%. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 117,871 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5148 με τη στερλίνα και στο 0,8612 με το ελβετικό φράγκο.
newsit

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...