Υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ - Μπαράζ αντικαταστάσεων για να περάσει η τροπολογία « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ - Μπαράζ αντικαταστάσεων για να περάσει η τροπολογία

Κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στις   2:32 μ.μ.  |  Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ - Μπαράζ αντικαταστάσεων για να περάσει η τροπολογία
Με 51 ψήφους υπέρ πέρασε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ. Συνολικά ψήφισαν 95 βουλευτές.
Οι 38 ψήφισαν κατά και έξι βουλευτές δήλωσαν παρών.
Από τη ΝΔ αντικαταστάθηκαν ο Γ. Κωνσταντόπουλος και ο Μαξ. Σενετάκης για λόγους υγείας, ο  Λ. Αυγενάκης και η Α. Ασημακοπούλου για προσωπικούς λόγους, και η Ντ. Μπακογιάννη έλειπε στη Λωζάνη.

Από το ΠΑΣΟΚ: Ο Απ. Κακλαμάνης για προσωπικούς λόγους (αντικαταστάθηκε από Γ. Δριβελέγκα), ο Δ. Σαλτούρος για προσωπικούς λόγους (αντικαταστάθηκε από Γ. Ντόλιο) και ο Ν. Σηφουνάκης (αντικαταστάθηκε από τον Π. Ρήγα).

Επίσης, απουσίαζαν οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. λόγω ΔΕΘ.

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των εμπνευστών της τροπολογίας, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η ιδιοκτησία στη χώρα μας «ποινικοποιείται». «Στη μνημονιακή εποχή δεν μπορεί να φορολογούνται η α’ κατοικία, τα ανοίκιαστα διαμερίσματα και τα αγροτεμάχια που αποτελούν μέσα παραγωγής» σημείωσε ο βουλευτής της Ν.Δ., χωρίς όμως να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.

Στο ίδιο μήκος και η «γαλάζια» βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπαντζή, η οποία έκανε λόγο για αδικίες και υπερβολές του ΕΝΦΙΑ και καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Κύριε Χαρδούβελη μπορεί εσείς να μην στεναχωρηθείτε για το πλήγμα στην παράταξή μας, γιατί μπορεί να πείτε ότι είμαι τεχνοκράτης, αλλά εμένα ακόμα και αν εκλεγώ στις εκλογές και χάσει η Ν.Δ. θα στεναχωρηθώ πολύ» πρόσθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε πως η τροπολογία ελαφρύνει από βάρη τους πολίτες και επέμεινε, όπως και ο Γκίκας Χαρδούβελης χτες, πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς όμως να διακυβεύεται η δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, οι μη ενεργοί πολεοδομικοί οικισμοί, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό. Όπως δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό, ώστε να ισχύσει και για άλλες περιοχές ό,τι ισχύει για ορισμένους οικισμούς στην Κοζάνη όπου έχουν παρουσιαστεί κατολισθήσεις και έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, η 'Ολγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι εντάσσονται οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις στον χαμηλό συντελεστή του ΕΝΦΙΑ, όχι όμως και οι βίλες που νοικιάζονται για 2-3 μήνες το καλοκαίρι, για τις οποίες θα ισχύσει ο υψηλός συντελεστής φορολόγησης.

Στα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας, και έχουν ήδη μεριμνήσει να αντικατασταθούν ο βουλευτής το ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, που χτες είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο ανεξάρτητος Χρήστος Αηδόνης που επίσης δήλωσε πως αυτή τη φορά δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι η βουλευτής Αννα Καραμανλή η οποία εξέφρασε σφοδρότατες αντιρρήσεις για την τροπολογία δεν αντικαθίσταται καθώς δεν μετέχει στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
.newsit.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...